Kotlety mielone, czyli po śląsku Karminadle

karminadle kotley mielone przepis

karminadle kotley mielone przepis

Karminadle, czyli po prostu kotlety mielone to kolejna tradycyjna potrawa śląska, która po dziś dzień w niejednym śląskim domu jest najpopularniejszym daniem obiadowym. W przeszłości były one rarytasem podawanym odświętnie, na który mięso najczęściej pochodziło z własnego uboju, ponieważ prawie każda rodzina posiadała własny chlewik, w którym hodowała wieprzka. Z domowych opowieści wiadomo mi, że dawniej świniobicie stanowiło popularny i ważny rytuał przypadający na okres jesienno – zimowy. Było to prawdziwe święto nie tylko dla rodziny, ale i sąsiadów. W ten sposób uzyskiwano mięso i tłuszcz, na którym później smażono ów karminadle. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że za dawnych czasów do tradycyjnych karminadli dodawano śledzia. Osobiście nie próbowałam, ale może ktoś skusi się na taką właśnie wersję.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g mięsa mielonego ( wieprzowo – wołowego)
  • 1 czerstwa bułka ( namoczona w wodzie, odciśnieta)
  • 1 jajko
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wkładam mięso mielone, które mieszam z namoczoną bułką, surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość staram się jak najlepiej wyrobić na jednolitą masę ( jeżeli masa jest za rzadka, to można dodać trochę bułki tartej). Następnie z masy mięsnej formuję zgrabne kotleciki, które panieruję w bułce tartej i układam na osobnym talerzu. Gdy karminadle są zrobione rozgrzewam olej na patelni i smażę je na rumiano ze wszystkich stron.
Przygotowanie karminadli (wyrobienie masy + smażenie) zajmuje mi +/- 40 minut.

Smacznego!

Related posts

*

Top